loading…

Sport Department-CE

Ico-arrow_left Ico-arrow_right    

The Fares Cândido Lopes new building, the Headquarters of Ceará Department of Sports and the Architecture and Engineering Department, is part of the first phase of the Castelão Arena project. The complex, located in Fortaleza – State of Ceará, represents the Northeast of the country as one of the host cities that received the 2014 FIFA World Cup Brazil™. The stadium also hosted FIFA Confederations Cup Brazil 2013™, being highlighted by the speed of its construction.

The main goal of the stadium remodel project was to transform the stadium in a modern, multi-function and sustainable arena. For this purpose it received several new structures, as a new roof, new VIP cabins, new press boxes and the complete refurbishment of toilet and services facilities.

The basic idea was the incorporation of the local geography in the new building conception. A large platform extends on a single level, showing the sloping ground that goes from the stadium limits to the edges of the site. This public square of urban scale takes shape as a preamble to the stadium and creates underneath itself a huge covered and opened space.

Most part of this space is used as a parking garage and its other portion, divided in two floors, is transformed in the new institutional building.

The construction gives the necessary finishing to the whole complex, creating an urban front to the structure of the basement part, which sustains and gives prominence to the new stadium volume.

In its sharp angular corner, an absence is present and defines the access atrium, which can also be understood as a covered square. From this point the user is led to the building interior, from where it is possible to follow up to the working areas or go to the foyer and the auditorium. In the groundfloor a restaurant with independent access is also provided.

The shift between the two floors is made by two stairs and one lift, complemented by two other protected stairs. Next to the stairs there are two toilets sets that give shape to the services blocks and provide the necessary support to the offices area.

Caring for the thermal and visual balance, the large glass façade is set back in relation to the edge of the higher square and it is provided with a curtain of metal louvers that controls the entry of natural light, while characterizes the outside part of the building. This structure is complemented by an opened courtyard of generous proportions. Making a composition with the other holes designed in the square, the void is filled by native vegetation and is the interfaces between the working spaces and the parking garage, articulating the rooms and defining the boundaries of the building.

As a result of a careful planning of project phase and building work, the entire building has been in operation since September 2011, housing about 600 employees of the two Departments and allowing the interventions in the stadium to continue under work.

Location:
Fortaleza, CE

Year:
2008-2011

Client:
State of Ceará Government

Intervention area:
230.000 m²

Built area:
6.500 m²

Architecture and Urbanism:
VIGLIECCA&ASSOC
Héctor Vigliecca, Luciene Quel, Ronald Werner, Neli Shimizu, Caroline Bertoldi, Bianca Riotto, Fabio Pittas, Fernanda Trotti, Hernani Paiva, Kelly Bozzato, Luiz Marino, Mayara Christ, Pedro Ichimaru, Rafael Alcantara, Sérgio Faraulo, Thaisa Fróes, Gabriel Farias, Paulo Serra, Luci Maie, Renata Haring.

Construction:
Galvão + Andrade Mendonça

Concrete structure:
MD Engenharia

Steel structure:
Pengec Engenharia e Consultoria

Special electrical engineering:
Techna Consultoria

Plumbing engineering:
Fase Engenharia

Air conditioning engineering:
Comaru

Acoustical engineering:
Audium Áudio e Acústica

Landscape design:
Rodolfo Geiser Paisagismo e Meio Ambiente

Crowd movement consultant:
SDG

Frame consultant:
Arqmate Consultoria

Thermal comfort consultant:
A. R. Frota Arquitetura

LEED consultant:
Otec

3D Model:
Planomotor

Photographs:
Azul Serra

just a font pre-loader...